na vrh

Valentinovo: 5 Stvari, Ki jih Niste Vedeli

Valentinovo, praznik zaljubljencev je pred vrati. Ne glede na to, ali ga praznujete ali ne, se lahko pozabavate ob branju nekaterih zabavnih (in zaskrbljujočih) zanimivostih o tem prazniku.

1. Od kod izvira valentinovo?  

Valentinovo je praznik krščanskega izvora, o mučenikih z imenom Valentin, pa kroži več zgodb. Edina zapisana je zgodba o svetem Valentinu Rimskemu, ki je naskrivaj poročal rimske vojake, kar je bilo zanje prepovedano. Zaradi tega so ga dali usmrtiti, legenda pa še pravi, da je pred tem ozdravil slepo hčer svojega sodnika. Kljub temu mu ta ni prizanašal s kaznijo, pred smrtjo pa je Valentin deklici napisal pismo, pod katerega se je podpisal s »tvoj Valentin«. Za praznik je Valentinovo prvi razglasil papež Gelasij leta 496, v čast omenjenemu krščanskemu mučeniku, ki je umrl na ta dan. Skozi zgodovino je bil to dan, ko se je vedno izkazovalo naklonjenost in ljubezen.

od kod izvira valentinovo

2. Valentinovo je dober posel

Zametki valentinovega, kot ga poznamo danes, so se začeli konec 19. stoletja s pošiljanjem prvih ljubezenskih kartic. Dandanes je valentinovo eden izmed glavnih praznikov za trgovce, ko prodajo največ rož, kartic, sladkarij in nakita. Samo v ZDA za valentinova darila porabijo več kot 20 milijard dolarjev letno, od tega 2 milijardi samo za sladkarije. Moški v povprečju na valentinovo porabijo okoli 338 dolarjev, ženske pa le 64.

valentinovo je dober posel

3. Čas za zaroke

Za vse tiste, ki obožujejo romantične geste, je valentinovo verjetno najlepši čas za zaroko. In po podatkih je takšnih ljudi veliko, saj se vsako leto na ta dan zaroči kar 6 milijonov parov! Kljub visokim številkam pa valentinovo ni dan, ko bi pričakovali, da se zgodi največ zarok. To je še vedno rezervirano za božič in novo leto. Zanimivo pa bi bilo izvedeti, koliko žensk na valentinovo odkloni prstan ali koliko parov se razide.

čas za zaroke

4. Od kod rdeče vrtnice?  

Rdeča barva je ena najmočnejših barv. Že od nekdaj simbolizira nevarnost, agresijo, jezo, pogum in žrtvovanje, poleg tega pa tudi ljubezen in strast. Nekoč so verjeli, da ljubezen pride iz srca in ker srce črpa rdečo kri, je ta barva postala simbol ljubezni. Za vrtnice se lahko zahvalite francoskemu pesniku iz 13. stoletja. Ta je v ljubezenski pesmi pisal o iskanju rdeče vrtnice v zaprtem vrtu, kar je bila prispodoba za iskanje njegove ljubljene. Prav tako so bile vrtnice najljubše rože Venere, rimske boginje ljubezni.

od kod rdeče vrtnice?

5. Obdarovanje hišnih ljubljenčkov

Da so hišni ljubljenčki nepogrešljivi v našem življenju, kaže podatek, da kar 9 milijonov lastnikov za valentinovo obdari tudi svoje hišne ljubljenčke. In čeprav so psi tisti, ki jih obdarujejo največ, pa so mačke tiste, ki dobijo boljša darila. V povprečju za mačje valentinovo darilo odštejejo 96 dolarjev, za pasje pa 81 dolarjev. 

obdarovanje hišnih ljubljenčkov

Če so vas zanimivosti navdahnila za nakupovanje valentinovih daril, preberite blog s 7 idejami za valentinova darila, ki jih najdete v nakupovalnem centru Supernova na Rudniku.

Avatar

Adrijana Korez

 

Instagram
Instagram has returned invalid data.

Sledite nam!

E-novice
Show Buttons
Hide Buttons