na vrh

Koronavirus: Kako Delovati Preventivno Brez Panike?

Koronavirus se širi iz ure v uro, številni dogodki in prireditve so odpovedani, mediji pa poročajo samo še o obolelih. Zadevo je potrebno jemati resno, sami pa lahko največ pripomoremo s preventivo in brez nepotrebne panike. 

1. Poskrbite za higieno

Že od začetka nas strokovnjaki opozarjajo, da lahko pri omejitvi širitve virusa in okužbe največ naredimo z ustrezno higieno. Samo pomislite, koliko bakterij in virusov se prenaša na najbolj vsakdanjih predmetih, kot so telefon, denar, kljuke, ročke na bencinskih servisih … Redno umivanje rok po stiku s takšnimi predmeti lahko bistveno vpliva na zmanjšanje okužb, poskrbite pa tudi za razkuževanje – z antibakterijskimi robčki očistite kljuke v stanovanju, telefon, volan avtomobila, računalniško tipkovnico … Nikakor ne boste delovali panično, če boste s seboj nosili razkužilo ali si roke razkužili večkrat na dan.

poskrbite za higieno

2. Kašljanje

V trenutni situaciji lahko že nedolžen kašelj izzove neprijetne poglede iz okolice. Ko kašljate, vedno kašljajte v rokav ali robec, ki ga nato zavrzite. Nikar ne kašljajte v roke, saj na tak način še bolj raznašate viruse in bakterije po površinah, ki se jih dotaknete. Koronavirus se namreč prenaša kapljično.

kašljanje

3. Odpovejte se druženju 

Čeprav je država omejila druženje ljudi na večjih prireditvah, pa lahko pri preprečevanju širjenja koronavirusa veliko naredite tudi sami, če se nekoliko umaknete iz družabnega življenja. Odpovejte se druženju s prijatelji in posedanju po kavicah, vadbo v telovadnici za nekaj časa prestavite domov, namesto kosila v restavraciji pa raje naročite dostavo na dom.

odpovejte se druženju

4. Odpovejte se potovanjem

Nenujna potovanja v tujino so tako ali tako odsvetovana, številni leti pa odpovedani. Čeprav marsikdo razmišlja, da bi koronavirus ter zaprtje šol in ustanov izkoristil za izlet v naravo, vseeno raje premislite o večjih premikih po državi in ostanite doma.

koronavirus potovanja

5. Poskrbite za zalogo

Glede na police trgovin v zadnjih dneh bi si lahko mislili, da je konec sveta blizu. Razmetane in izropane police, pomanjkanje določenih živil, visoke cene trgovcev … Če nekateri kupujejo zalogo za pol leta, še ne pomeni, da morate slediti temu trendu. Seveda je treba poskrbeti, da v primeru zaprtja trgovin ne boste ostali lačni, ni pa treba izropati cele trgovine. Strokovnjaki priporočajo zalogo hrane in potrebščin za 3 dni. Pomislite tudi, kakšna živila kupiti. Na primer z moko in kvasom lahko kadarkoli sami naredite kruh ali tortilje. Redno spremljajte tudi prilagojene delovne čase trgovin z živili.

poskrbite za zalogo

6. Koronavirus prizadene najranljivejše

Čeprav morda ne spadate v rizično starostno skupino, pa vseeno pomislite na tiste, ki jih lahko s svojimi dejanji ogrožate. Izogibajte se stiku s starejšimi ljudmi in jih ne ogrožajte po nepotrebnem. Veliko bolj jim boste pomagali, če se boste namesto njih odpravili po zdravila, pošto ali po nakupih in pri tem skrbeli za primerno higieno in distanco.

koronavirus

7. Ob sumu okužbe ravnajte odgovorno

Če smo od začetka nove okužbe spremljali vsak dan, jih zdaj spremljamo iz ure v uro. V kolikor sumite, da ste oboleli za koronavirusom, je bistveno pravilno in odgovorno ukrepanje. Prvi korak je, da se izolirate od drugih ljudi, pokličete osebnega zdravnika in sledite njegovim navodilom. Pomembno je, da v tem trenutku ostanete mirni in zbrani ter delujete odgovorno, z mislijo na druge.

koronavirus
Avatar

Adrijana Korez

 

Instagram
Instagram has returned invalid data.

Sledite nam!

E-novice
Show Buttons
Hide Buttons