na vrh

Kakšni so Kakovostni Čevlji?

Ljudje veliko časa preživimo na nogah in v čevljih, zato je zelo pomembno, kakšne nosite. Kakovostni čevlji so pogosto dražji, vendar temu ni vedno tako. Nekateri so na pogled najlepši čevlji sezone, vendar popolnoma neudobni in po nekaj urah nošnje lahko čutite bolečine v stopalih. Nekateri drugi premočijo že ob nekaj kapljah dežja, poleg tega pa vam povzročajo neprijetne vonjave stopal. Na kaj morate paziti, ko kupujete kakovostne čevlje, da ne boste kupili mačka v žaklju?

1. Material

Materiali, iz katerih so narejeni čevlji, so številni. Pravo usnje, umetno usnje, plastika, blago, kombinacija vseh naštetih … Iz katerega materiala je izdelan posamezen del čevlja, lahko izberete in ikonce, ki je nastisnjena na vsak čevelj. Načeloma velja, da so najbolj kvalitetni čevlji tisti iz pravega usnja, saj so odporni na vodo, se raztegnejo in prilagodijo stopalu, usnje pa je material, ki diha, tako da so odlični za tiste, ki imajo težave z vonjavami. Da je čevelj izdelan iz kakovostnega usnja preverite tako, da na površini naredite rahlo prasko z prstom. Če ima praska isto površino kot preostali del, je to znak dobrega materiala. Za razliko od usnjenih čevljev so plastični čevlji (oz. materiali, izdelani na osnovi plastike) cenejši in trajnejši, vendar nerazgradljivi, se ne prilagodijo toliko stopalu, na soncu pa lahko tudi spremenijo barvo.

kakovostni čevlji izdelava
Usnjeni čevlji Dr. Martens, Transporter Footwear.

2. Izdelava

Pri čevljih je pomembno, kako so skupaj spojeni posamezni deli. Nekateri čevlji so lepljeni, nekateri šivani. Pri lepljenih čevljih je pomembno, da pri spoju ne vidite nobenega znaka lepila, spoj mora biti čist in enakomeren. Pri šivanih čevljih je pomembno, da so šivi voskani. To preverite tako, da z nohtom nekoliko popraskate po šivu. Če se iz njega naredijo manjše nitke, čevelj ni voskan, kar pomeni, da ni vodoodporen in je zato slabše kvalitete. Vosek namreč naredi čevlje trajnejše in nekoliko dražje.

Pri čevljih z visoko peto je pomembno tudi, kako je oblikovana peta in lok. Peta čevlja mora biti na sredini vaše pete, ki mora v liniji nekoliko v notranjost lepo prevzemati težo vašega telesa. Kakovostni čevlji imajo lok, ki sledi naravnemu loku stopala, kjer se tudi celotno stopalo prilega notranjosti čevlja.

kakovostni čevlji salonarji
Ženski salonarji, Humanic.

3. Notranjost čevlja

Notranjost čevlja mora imeti mehkejšo podlago po celotnem čevlju, od pete do konca prstov, ki so nekoliko bolj oblazinjeni na predelu pete in prstov. Pri hoji namreč najbolj obremenjujemo ta dela stopala, zato morata biti najbolj ojačana. Nekateri čevlji imajo notranjo podlago speljano le od pete do začetka prstov, kar je znak slabše kakovosti oz. varčevanja z materialom.

notranjost čevlja balerinke
Balerinke v kombinaciji usnja in semiša, Mass.

Pa še en nasvet: čevlje vedno poskušajte na koncu dneva, ko so vaše noge nekoliko otečene. Tako boste lahko najbolje ocenili, kako udobni so. Vse čevlje na slikah lahko najdete v poslovalnicah Transporter Footwear, Humanic, Mass in Deichman v Supernovi na Rudniku.

Avatar

Adrijana Korez

 

Instagram
Instagram has returned invalid data.

Sledite nam!

E-novice
Show Buttons
Hide Buttons