na vrh

Kakšna Mora Biti Dobra Šolska Torba?

Novo šolsko leto je pred vrati, z njim pa tudi nakup šolskih potrebščin. Marsikateremu otroku nova šolska torba predstavlja ogromno veselje in motivacijo pred vrnitvijo v šolske klopi, vendar izbira prave torbe ni tako enostavna. Preberite, na kaj paziti pri nakupu, da bo otrok šolsko torbo nosil brezskrbno in z veseljem celo leto, ne samo prvih nekaj dni.

3 bistvene lastnosti dobre šolske torbe

Vsebina šolske torbe po pravilih naj ne bi presegala 15% otrokove telesne teže. Če otroku izberete preveliko in pretežko torbo, lahko hitro presežete priporočila, s tem pa nepotrebno obremenjujete hrbtenico, kar povzroča težave z držo in bolečine v hrbtu. Pri nakupu šolske torbe so bistvenega pomena tri stvari: hrbtišče, velikost in naramnice. Razdelilni predali, odsevniki in dizajn so samo češnja na vrhu torte.

šolska torba nitro
Šolska torba Nitro, Mladinska knjiga.

1. Ergonomsko hrbtišče

Hrbtišče šolske torbe naj bo dovolj čvrsto. Otrokovemu hrbtu se mora prilegati tako, da je hrbtenica čimbolj pravilno in enakomerno obremenjena. To je še posebej pomembno, če ima otrok slabo držo. Oblika hrbtišča se mora prilegati površini hrbta, pri tem pa se mora otrok držati vzvravnano in ne sme čutiti bolečin v hrbtu. Če se hrbtišče ne prilega hrbtu, bo otroka »vleklo« nazaj, njegova drža pa bo postala sključena naprej.

Ergonomsko hrbtišče šolske torbe
Šolska torba za 1. triletje z ergonomsko oblikovanim hrbtiščem Target, Mladinska knjiga.

2. Široke naramnice

Naramnice šolske torbe naj bodo dovolj široke in udobne, da med prenašanjem težjega nahrbtnika ne režejo in tiščijo. Široke naramnice enakomerno porazdelijo sile na ramena in celo telo. Na voljo so tudi že torbe, ki omogočajo zapenjanje okrog pasu, podobno kot pri pohodnih nahrbtnikih. Če so naramnice preozke, pri veliki obremenitvi tiščijo v ramena, zaradi neenakomerne porazdelitve obremenitve po telesu pa lahko otrok čuti bolečino v ramenih in križu.

Široke naramnice šolske torbe
Nahrbtnik s širokimi naramnicami Dakine, Bags&More.

3. Ustrezna velikost

Velikokrat se zdi, kot da torba nese otroka in ne obratno, zato šolska torba naj ne bo prevelika. Prevelika torba ne samo, da je neprijetna, prehitro se tudi napolni in postane pretežka. Šolska torba se pravilno nosi tako, da je višje od zadnjice, naramnice niso ohlapne, položaj pa naj bo nekje od lopatic do zgornjega roba medenice.  

Ustrezna velikost nahrbtnik Luka Dončič
Nahrbtnik Luka Dončič by Rucksack Only, Bags&More.

Prostornost šolske torbe

Pozorni bodite tudi pri morebitnih razdelilnih pregradah v torbi. Ti omogočajo, da težje stvari zložite bližje hrbtu, lažje pa v zunanji del nahrbtnika. Težo je dobro porazdeliti čimbližje hrbtu, da otroka ne vleče nazaj. Število dodatnih predalov pri torbi ni tako bistvenega pomena, je pa dobro pri organizaciji potrebščin. Na primer, če bo en predal namenjen šolskim copatom, bo otrok brez nepotrebnega iskanja vedel, če jih je pozabil doma ali ne.

Šolska torba Danza
Dekliški nahrbtnik Danza, Mladinska knjiga.

Šolska torba na koleščkih

V zadnjih letih vse pogosteje opažamo otroke, ki uporabljajo torbe na koleščkih. Takšne torbe so odlična rešitev za pretežke šolske torbe, vendar imajo tudi svojo slabo stran. Vlečenje z eno roko namreč vpliva na slabo držo otroka. Priporočljivo je, da otroka navadite, da takšno torbo vleče enkrat z eno, drugič z drugo roko ali pa jo potiska pred seboj. Tudi z nošenjem torbe na eni rami je podobno, ob pogostem nošenju le na eni strani lahko pride do krivljenja hrbtenice.

Torba na koleščkih
Torba na koleščkih, Bags&More.

Nakup šolske torbe je posebno doživetje, ki otrokom vrača veselje do šolskih klopi. Zato je pomembno, da vi izberete torbo, ki bo ustrezala tehničnim zahtevam, otrok pa naj izbere motive, vzorce in barve. Navsezadnje jo bo nosil sam in če mu bo torba všeč, bo vsak dan z veseljem pakiral šolske potrebčine za naslednji dan.

Izbor šolskih torb najdete v trgovini Bags&More in knjigarni Mladinska knjiga v nakupovalnem centru Supernova Ljubljana na Rudniku.

Avatar

Adrijana Korez

 

Instagram
Unable to communicate with Instagram.

Sledite nam!

E-novice
Show Buttons
Hide Buttons