na vrh

Dan Žena: 8 Zanimivosti O 8. marcu

Dan žena je pred vrati. Najpogosteje ženske na ta dan prejmejo rože, vedno bolj pa se poklanjajo tudi druga darila, ponavadi takšna, ki nosijo sporočilonost tega dne. Pri izbiri ustreznega darila vam lahko pomaga spodnjih 8 zanimivosti o tem prazniku.

1. Zgodovina dneva žena

Dan žena oz. dan delovnih žena je mednarodni praznik žensk, ko se praznuje ekonomska, politična in socialna enakopravnost in dosežki žensk. Začetnica dneva žena je nemška feministka in socialistka Clara Zetkin, ki se je za enakopravnost ženskega spola z moškim zavzemala že leta 1889. Kot tak se je dan žena prvič pojavil leta 1911, kot mednarodno sprejet praznik pa ga danes priznavajo v več kot 100 državah sveta.

2. Dan žena na 19. marec?

Pobuda za dan, posvečen vsem ženskam, je bila dana na Drugi mednarodni konferenci socialističnih žensk leta 1910. Prvič so dan žena tako praznovali leta 1911 v Avstriji, Nemčiji, Švici, na Danskem in tudi Sloveniji, takrat še 19. marca, kot je to predlagala Clara Zetkin. Zasluge, da dan žena danes praznujemo 8. marca, pa gredo predvsem protestom delavkam v tekstilni industriji v Petrogradu leta 1917, ki so zahtevale boljše pravice.

3. Najboljše in najslabše države za ženske

Dan žena je se praznuje v več kot 100 državah sveta, v nekaterih kot uradni državni praznik, v drugih neuradni. Na lestvici najboljših držav za ženske so na vrhu Švedska, Danska, Norveška, Nizozemska in Kanada, Slovenija je na 35. mestu. Najslabše pa se godi ženskam v Mjanmaru, Kazahstanu in Tuniziji.

4. Pravice žensk v Sloveniji

Slovenija je bila ena izmed prvih držav, ki je sledila boju za pravice žensk. Že leta 1897 je začel izhajati ženski časnik Slovenka, leto kasneje je bilo ustvarjeno še prvo slovensko društvo. Med pomembnimi Slovenkami tistega časa je Marija Urbas, ki je leta 1906 prva prejela doktorski naziv iz filozofije. Ženske so lahko v Sloveniji prvič volile že leta 1921, na državni ravni pa je bila volilna pravica žensk uzakonjena leta 1945. Za vlogo žensk v družbi je pomembno tudi leto 1974, ko so dobile pravico o svobodnem odločanju o rojstvu otrok.

5. Darila za dan žena

Simbol dneva žena so rdeči nageljni, ki predstavljajo delavski razred in revolucijo. Žal pa je praznik v zadnjem času ponekod izgubil svoj prvotni pomen. V nekaterih državah veliko bolj kot sposobnost žensk cenijo njihovo zunanjo podobo, kar se odraža v pokroviteljskem odnosu in pri darilih za ženske. Pozabite na darila, veliko več boste naredili, če boste ženske spoštovali, jih podpirali in sprejemali kot enakovredne na vseh položajih.

6. Zakaj je ideja dneva žena še vedno aktualna?  

Po podatkih raziskav iz leta 2016, je v Evropski uniji le 33 % žensk na vodilnih položajih. Največ žensk na vodilnih položajih ima Latvija (47 %), sledita ji Poljska in Slovenija (41 %). Kar se tiče zaslužka, po podatkih iz leta 2015, ženske zaslužijo 16,3 % manj kot moški. Največja razlika v zaslužku je pri višjih položajih, kjer ženske zaslužijo kar 23 % manj kot moški.* Žalostna je tudi ugotovitev, da je v družbah, ki dnevu žena dajejo velik pomen, vloga žensk veliko slabša.

7. Vijolična barva, simbol žensk

V mednarodnem pomenu za simbol žensk velja vijolična barva, ki ponazarja pravico in dostojanstvo. V preteklosti se je za enakopravnost žensk uporabljala tudi kombinacija vijolične, zelene in bele barve.

8. Ženske, ki so spremenile tok zgodovine

Ob dnevu žena in ženskah, ki so spremenile potek zgodovine in nas navdihujejo še danes, se zagotovo najprej spomnite na znanstvenico Marie Curie, aktivistko Roso Parks ali raziskovalko Amelio Earhart. Manj znana pa so vam morda imena, kot so Rosalind Franklin (odkriteljica dvovijačne DNK verige), Tu Youyou (kitajska znanstvenica, ki je odkrila zdravilo za malarijo), Grace Hooper (pionirka računalništva in programiranja) in Junko Tabei (prva ženska na vrhu Mt. Everesta l. 1975).

Navdih za darilo: podarite avtobiografijo uspešne ženske ikone.

*Vir: https://www.euronews.com/2018/03/07/international-women-s-day-eight-statistics-that-define-the-role-of-women-in-europe

Avatar

Adrijana Korez

 

Instagram
Instagram has returned invalid data.

Sledite nam!

E-novice
Show Buttons
Hide Buttons