na vrh

Kako Pripraviti Domači Kruh?

Ste že kdaj v življenju pripravili domači kruh? Naj bo čas, ko ste doma, priložnost za branje, učenje in preizkušanje novih stvari. V nadaljevanju preberite enostaven recept in nekaj koristnih napotkov za pripravo domačega kruha.

Sestavine za domači kruh

Za 1 hlebec oz. 1 kilogram kruha potrebujete:

  • 750g polbele ali bele moke
  • 25g svežega ali 7g suhega kvasa
  • 2 čajni žlički sladkorja
  • 3 čajne žličke soli
  • 1 žlico olivnega olja
  • 0,5l mlačne vode

Domači kruh se najbolj enostavno pripravi iz polbele ali bele moke, ki pa ji lahko primešate tudi kakšno drugo, na primer 3/4 polbele dodate 1/4 ržene ali pirine moke. Vendar pozor! Zaradi sestave različne moke se lahko spremeni količina dodane vode v receptu, zato priporočamo, da slednjo vedno dodajate po občutku. Po želji lahko kruhu dodate še peščico semenk, na primer bučna, sončnična in lanena semena, ovsene kosmiče, chia semena …

sestavine za domači kruh

Pripravite kvasni nastavek

Za pripravo domačega kruha je načeloma vseeno, ali uporabljate sveži ali suhi kvas. Za začetek pripravite kvasni nastavek oz. kvasovec. V kozici v 1 dl mlačne vode zdrobite kvas, dodajte žličko sladkorja, premešajte in pustite nekaj minut na sobni temperaturi, da kvasni narastek začne vzhajati. Medtem v veliki skledi pripravite ostale sestavine za testo – moko, žličko sladkorja in sol, po možnosti tudi semena. V sredini naredite jamico, v katero boste kasneje dodali preostale sestavine.

Priprava testa, gnetenje in vzhajanje

V jamico sredi moke vlijte kvasni nastavek, žlico olja in postopoma dodajajte mlačno vodo, medtem ko mešate vse sestavine v testo. Če gnetete na roke, ga morate gnesti toliko časa, da testo postane elastično, ki samo odstopi od sklede in se ne lepi na roke. Po izkušnjah to traja nekje 10 minut. Tukaj ste v veliki prednosti tisti, ki uporabljate električni mešalnik. Ko dobite lepo testo, ga pognetite v obliko hlebčka ter v pomokani skledi pustite vzhajati, da naraste za dvakrat, t.j. približno eno uro. Kako preverite, da je testo vzhajano ravno prav? Če v testo vtaknete prst in se masa ne zvrne nazaj ter ostane luknjica, je testo pravšnje. Če se zvrne samo vase, je testo vzhajano preveč.

priprava testa, gnetenje in vzhajanje

Peka kruha

Nekje 15 minut pred koncem vzhajanja ogrejte pečico na 180 stopinj. Naraslo testo vzemite iz sklede ter ga položite v pekač. Stare gospodinje so ga z nožem zarezale v obliki križa ali mu na sredini naredile »popek«, lahko pa ga pečete tudi brez tega. Kruh pecite približno eno uro oz. do takrat, ko dobi lepo rjavo skorjico zgoraj in spodaj. Če niste prepričani, ga vzemite iz pečice in potrkajte po dnu. Če zadoni votlo, potem je pečen. Ko je kruh pečen, ga vzemite iz pečice ter zavijte v prt ali brisačo ter pustite čez noč, da se ohladi. Pa še namig: če želite hrustljavo skorjico, v vročo pečico dodajte kozico z vodo.

Ali ste vedeli?

Se še spomnite, kako ste kot otoci tekali po hiši, babice pa so s strahom kričale za vami, da zapirajte vrata, saj jim boste »prehladili kruh«? Nekoč največji strah gospodinj izvira iz tega, da so temperature v prostoru tako nizke, da kvas ne naraste.

Ali ste vedeli? Domači kruh
Avatar

Adrijana Korez

 

Instagram
Instagram has returned invalid data.

Sledite nam!

E-novice
Show Buttons
Hide Buttons